Nu har det gått flera veckor igen sedan jag skrev ner mina tankar och reflektioner. Jag har dock tänkt mycket och det har hänt mycket sedan sist. När det gäller projektet med fjärr undervisningen har vi varit på konferens. Lapplands gymnasiums fjärrlärare ca 21 stycken träffades i Luleå och var på föreläsningar en dag och arbetade tillsammans en dag. Föreläsningarna handlade om framtidens undervisning, om digitalisering och gamification bland annat. Vi lyssnade på Minecraft som läromedel, enorma arbete de unga barnen har gjort. riktigt imponerande, Vi lyssnade på Samuraj, en firma som tagit fram en VR film Anno 1500,ytterligare ett imponerande verk. Dag två fick vi arbeta med VR och då leddes vi in i den världen med hjälp av Peter Parnes och hans hustru Agneta. Dessutom arbetade vi med pedagogiska frågor, förhoppningar, förutsättningar och hinder och samtalade , samtalade och samtalade. Detta ledde givetvis till många tankar för mig och för min utvecklingsbit i detta projekt: att prova fram en hållbar struktur där eleverna är aktiva och delaktiga. Jag har börjat fundera på att strukturera upp mina genomgångar som korta webinarie och sedan övergå till diskussioner och elevvalt arbete. Jag skall även testa på att börja sända stående, har en idé om att mitt kroppsspråk blir mer levande. Får se vad eleverna säger. Jag använder mig fortfarande av Adobe connect. Den fysiska miljön är också viktig, den börjar jag se över.
Den förra veckan var jag på två webinarie, den ena om att att hålla effektiva webinarie i adobe connect och den andra om att använda sig av rumsmallar. Jättebra korta halvtimmes webinarie som passar bra som inspiration , påminnelse och nya ideér. Det tog jag mig tid till.
I arbetet med läsinlärningsstödet för analfabeter på gymnasiet så har vi arbetat med människokroppen. Vi har tittat på film, tittat på youtube, skrivit namnen på kroppsdelarna, vi har arbetat med en torso och tagit ur organen på torson, lärt in namnen och satt organen på plats. En övning som uppskattades. Sedan har vi också fokuserat på att gå och handla i affär. Vi har tittat på Youtube, skrivit av namnen på en del varor och läst högt. Även detta upplevdes som kul. Jag gillar att arbeta med dessa elever då de är så glada och kreativa.
Som vårdlärare har jag haft en fjärrlektion i psykiatri den förra veckan. Det är också kul att träffa elever från flera kommuner samtidigt. I veckan så hade vi också en så kallad fysisk träff, där eleverna träffas på samma ort. Denna gång träffades vi i Pajala. På min lektion där då pratade vi om självmord, ett viktigt moment att prata om med ungdomarna som läser psykiatri. Ja egentligen är det viktigt för alla att prata om. Vi berörde psykisk ohälsa, självmord och tankar om och kring döden. Det är viktigt att ta upp. En ung tjej som inspirerar mig mycket när det handlar om att bryta tystnaden om psykisk ohälsa är Josefin Svensson från Karlskrona, hennes föreläsning tog sig rakt in i mitt hjärta och där lär den stanna livet ut.
Psykisk ohälsa är en stor del av orsakerna till skolfrånvaron, både den korta och den långa problematiska skolfrånvaron. I elevhälsan på vår skola arbetar vi med gemensam begreppsgrund, att få ett gemensam syn på skolan , att se och extra anpassa för eleverna. Vi arbetar med riktlinjer och för diskussioner om bemötande, förväntningar och pedagogik. Ett viktigt arbete. Att lyfta och se problematiken med frånvaro. Egentligen skulle jag vilja föra diskussionen till ett annat perspektiv, prata mer salutogent och prata närvaro och framgångsfaktorer. Det är dit jag vill.
I fredags hade jag och en kollega till mig ett mycket trevligt samtal via adobe connect med två av våra kollegor från Kiruna. Det var på initiativ av kollegan Timo Vilgats, förstelärare i Kiruna. Han ville prata om Hälsa och lärande samt sambandet däremellan. Vi hade näst intill en timmes diskussion kring detta och hamnade i KASAM, Glädje, Humor, Relationer, samtal/dialog, Bemötande och attityder, organisation och mycket annat. Ledarskapet i klassrummet var en närvarande punkt likaså, pedagogisk grundtanke, Stress och välbefinnande. Det var ett mycket givande samtal som förhoppningsvis leder till fler. Frågor som snurrar i mitt huvud fortfarande som jag kanske får fördjupa mig i nästa fredag är: Vad är motsatsen till stress? Hur kan vi få in mer av det i undervisningen? Hur vill jag beskriva det pedagogiska trädet och var är jag mest bekväm? Är bemötande lätt eller svårt? Nåja, detta var lite av mina tankar. Återkommer inom kort med fler tankar. Lovar dock ej att komma med mer svar utan mer frågor blir det säkert.